Uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir uyku bozukluğudur. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durmasına neden olarak, tam bir gece uykusunda bile yüksek sesle horlamaya ve gündüz yorgunluğuna neden olur. Uyku apnesi herkesi etkileyebilir, ancak çoğu zaman aşırı kilolu yaşlı erkekleri etkileyebilir.

Uyku Apnesi

Obstrüktif uyku apnesi, siz uyurken dil ve yumuşak damak hava yolunu tıkadığında oluşur.

Uyku Apnesi
Uyku Apnesi

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında nefesinin kesilmesiyle ortaya çıkan ciddi bir uyku bozukluğudur. Tedavi edilmeyen uyku apnesi olan kişiler, uykuları sırasında defalarca, bazen gece boyunca yüzlerce kez nefes almayı bırakırlar.

Tedavi edilmezse uyku apnesi, hipertansiyon (yüksek tansiyon), felç , kardiyomiyopati (kalbin kas dokusunun büyümesi), kalp yetmezliği , diyabet ve kalp krizi gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, çocuklarda ve ergenlerde iş kaybı, işle ilgili kazalar ve motorlu taşıt kazalarının yanı sıra okuldaki başarısızlıklardan da sorumlu olabilir.

Obstrüktif ve merkezi olmak üzere iki tür uyku apnesi vardır:

  • Obstrüktif uyku apnesi, ikisi arasında daha yaygın olanıdır. Obstrüktif uyku apnesi, uyku sırasında tekrarlayan tam veya kısmi üst hava yolu tıkanıklığı atakları olarak ortaya çıkar. Apne epizodu sırasında, hava yolunu açmak için basınç arttıkça diyafram ve göğüs kasları daha fazla çalışır. Nefes alma genellikle yüksek bir nefes alma veya vücut sarsıntısı ile devam eder. Bu bölümler sağlıklı uykuyu engelleyebilir, hayati organlara oksijen akışını azaltabilir ve kalp ritmi düzensizliklerine neden olabilir.
  • Santral uyku apnesinde hava yolu bloke olmaz, ancak solunum kontrol merkezindeki dengesizlik nedeniyle beyin kaslara nefes alma sinyalini veremez. Merkezi apne, merkezi sinir sisteminin işlevi ile ilgilidir.

Uyku apnesi Kimlerde Görülür?

Uyku apnesi erkeklerin yaklaşık %25’inde ve kadınların yaklaşık %10’unda görülür. Uyku apnesi, bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı ve özellikle 50 yaş üstü ve fazla kilolu kişileri etkileyebilir.

Obstrüktif uyku apnesi olan hastalarda belirli fiziksel özellikler ve klinik özellikler yaygındır. Bunlar, aşırı kilo, büyük boyun ve burun tıkanıklığı, düşük sarkık yumuşak damak, büyümüş bademcikler veya aşırı ısırıklı küçük bir çene gibi üst solunum yolunun çapını azaltan yapısal anormallikleri içerir.

Uyku Sırasında Nefes Almayı Bıraktığımızda Ne Olur?

Nefes almayı bıraktığınızda, vücudunuz oksijenden yoksun kaldıkça kalp atış hızınız da düşme eğilimindedir. Sonra istemsiz refleksleriniz, nefes alamama döneminin sonunda irkilerek uyanmanıza neden olur. Bu meydana geldiğinde, kalp atış hızınız hızla hızlanma eğilimi gösterir ve kan basıncınız yükselir.

Bunlar, nefes almayı bıraktığınızda akut olarak meydana gelen değişikliklerdir. Ancak sık sık apne yaşarsanız vücudunuz kronik etkiler yaşamaya başlar. Veriler, özellikle saatte yaklaşık 30 kez veya daha fazla nefes almayı bıraktığınızda artan risk olduğunu gösterir. Ancak daha düşük frekans oranlarında bile bir risk olması muhtemeldir.

Örneğin, kan basıncınız yükselme eğilimindedir, artan iş yükü nedeniyle kalp duvarlarınız kalınlaşır ve kalbinizin yapısı değişir. Kas hücreleri arasında büyüyen daha fazla lifli hücre olduğu için daha sert ve daha az esnek olma eğilimindedir.

Tüm bunlar, atriyal veya ventriküler aritmilere sahip olma riskinizi artırır. Ayrıca, kan pompalamada daha az verimli olması için kalbin işlevini azaltma eğilimindedirler.

Uyku apnesine ne sebep olur?

Obstrüktif uyku apnesi, genellikle uyku sırasında boğazın arkasındaki yumuşak doku çöktüğünde, hava yolunun tıkanmasından kaynaklanır. Santral uyku apnesi genellikle inme sonrası gibi merkezi sinir sistemi disfonksiyonu olan hastalarda veya amyotrofik lateral skleroz (ALS, Lou Gehrig hastalığı) gibi nöromüsküler hastalıkları olan hastalarda görülür. Kalp yetmezliği ve diğer kalp, böbrek veya akciğer hastalığı formlarında da yaygındır.

Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?

Genellikle uyku apnesinin ilk belirtileri hasta tarafından değil, yatak partneri tarafından tespit edilir. Etkilenenlerin çoğunun uyku şikayeti yoktur. Uyku Apnesinin en yaygın belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Horlama
  • Gündüz uyku hali veya yorgunluk.
  • Uyku sırasında huzursuzluk, sık gece uyanmaları.
  • Nefes nefese kalma veya boğulma hissi ile ani uyanmalar.
  • Uyandıktan sonra ağız kuruluğu veya boğaz ağrısı.
  • Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık veya sinirlilik gibi bilişsel bozukluklar.
  • Duygu durum bozuklukları ( depresyon veya anksiyete ).
  • Gece terlemeleri.
  • Sık gece idrara çıkma.
  • Cinsel işlev bozukluğu .
  • Baş ağrısı

Merkezi uyku apnesi olan kişiler, uyandıktan sonra boğulma veya nefes nefese kalma hissi yaşarlar ve daha sık tekrarlayan uyanmalar veya uykusuzluk bildirirler.

Çocuklardaki belirtiler o kadar açık olmayabilir ve şunları içerebilir:

  • Kötü okul performansı.
  • Uyuşukluk veya uyku hali, genellikle sınıfta tembellik olarak yanlış yorumlanır.
  • Gündüz ağız solunumu ve yutma güçlüğü.
  • Nefes alırken göğüs kafesinin içe doğru hareketi.
  • Eller ve dizler üzerinde uyumak veya boyun aşırı gergin şekilde uyumak gibi olağandışı uyku pozisyonları.
  • Geceleri aşırı terleme.
  • Öğrenme ve davranış bozuklukları (hiperaktivite, dikkat eksikliği).
  • Yatak ıslatma.

TEŞHİS ve TESTLER

Uyku apnesi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz uyku apnesini düşündüren semptomlarınız olduğunu belirlerse, bir uyku uzmanı ile uyku değerlendirmesi yapmanızı isteyebilir veya uyku apnesini objektif olarak değerlendirmek için bir gece uykusu çalışması isteyebilir.

  • Test, polisomnogram (PSG) adı verilen bir gece uyku çalışmasını içerir. PSG, eğitimli bir teknoloji uzmanının doğrudan gözetimi altında bir uyku laboratuvarında gerçekleştirilir. Test sırasında, gece uyku sırasında beynin elektriksel aktivitesi, göz hareketleri, kas aktivitesi, kalp atış hızı, nefes alma düzenleri, hava akışı ve kan oksijen seviyeleri gibi çeşitli vücut fonksiyonları kaydedilir. Çalışma tamamlandıktan sonra, uyku sırasında solunumun bozulma sayısı hesaplanır ve uyku apnesinin şiddeti derecelendirilir.
  • Yetişkinler için bazen bunun yerine Evde Uyku Testi yapılabilir. Bu, ev konforunda yapılabilecek modifiye edilmiş bir uyku çalışmasıdır. Orta ila şiddetli obstrüktif uyku apnesi tanısını doğrulamak için hava akımı, solunum çabası, kan oksijen seviyeleri ve horlama dahil olmak üzere polisomnogram (PSG)’den daha az vücut fonksiyonunu kaydeder.

Evde Uyku Testi, semptomları olmayan hastalarda tarama aracı olarak kullanılmaya uygun değildir. Önemli tıbbi sorunları olan hastalarda (kalp yetmezliği, orta ila şiddetli kalp hastalığı, nöromüsküler hastalık veya orta ila şiddetli akciğer hastalığı gibi) kullanılmaz. Şüpheli obstrüktif uyku apnesine ek olarak başka uyku bozuklukları (merkezi uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, uykusuzluk, sirkadiyen ritim bozuklukları, parasomniler veya narkolepsi gibi) olan hastalarda da kullanılmaz.

SÜREÇ ve TEDAVİ

Uyku apnesinin tedavileri nelerdir?

Konservatif tedaviler: Hafif obstrüktif uyku apnesi vakalarında, tek gereken konservatif tedavi olabilir.

  • Fazla kilolu kişiler kilo vermekten fayda görebilirler . %10’luk bir kilo kaybı bile çoğu hasta için apne olaylarının sayısını azaltabilir. Bununla birlikte, obstrüktif uyku apnesinde meydana gelebilecek iştah artışı ve metabolizma değişiklikleri nedeniyle tedavi edilmemiş obstrüktif uyku apnesi ile kilo vermek zor olabilir.
  • Obstrüktif uyku apnesi olan kişiler, uyku sırasında hava yolunun daha fazla çökmesine ve apne dönemlerinin uzamasına neden olan alkol ve bazı uyku haplarından kaçınmalıdır .
  • Hafif obstrüktif uyku apnesi olan bazı hastalarda solunum duraklamaları sadece sırt üstü yattıklarında meydana gelir. Bu gibi durumlarda, bir kama yastığı veya yan pozisyonda uyumalarına yardımcı olan diğer cihazları kullanmak yardımcı olabilir.
  • Sinüs sorunları veya burun tıkanıklığı olan kişiler, daha rahat gece nefesi için horlamayı azaltmak ve hava akışını iyileştirmek için burun spreyleri veya solunum şeritleri kullanmalıdır. Uyku bozukluğu olan tüm hastalar için uyku yoksunluğundan kaçınmak önemlidir.

Mekanik tedavi: Pozitif Havayolu Basıncı (PAP) tedavisi, obstrüktif uyku apnesi olan çoğu insan için tercih edilen başlangıç ​​tedavisidir. PAP tedavisi ile hastalar burun ve/veya ağızlarına maske takarlar. Bir hava üfleyici havayı nazikçe burun ve/veya ağızdan geçirir. Hava basıncı, uyku sırasında üst solunum yolu dokularının çökmesini önlemek için yeterli olacak şekilde ayarlanır. PAP tedavisi, kullanım sırasında hava yolunun kapanmasını önler, ancak PAP durdurulduğunda veya yanlış kullanıldığında apne epizodları geri döner. Hastaların özel ihtiyaçlarına bağlı olarak birkaç stil ve tipte pozitif hava yolu basıncı cihazı vardır.

Cerrahi : Cerrahi prosedürler, obstrüktif uyku apnesi olan kişilere ve horlayan ancak uyku apnesi olmayan diğer kişilere yardımcı olabilir. Yapılan birçok ameliyat türü arasında ayakta tedavi prosedürleri bulunmaktadır. Cerrahi, burun veya boğazdan hava akışını engelleyen aşırı veya hatalı biçimli dokuları olan, örneğin burun eğriliği , belirgin şekilde büyümüş bademcikler veya boğazın anormal derecede dar olmasına neden olan bir aşırı ısırma ile küçük alt çenesi olan kişiler içindir. Bu prosedürler tipik olarak uyku apnesi konservatif önlemlere ve bir CPAP denemesine yanıt vermediğinde gerçekleştirilir. Ameliyat türleri şunları içerir:

  • Somnoplasti, üst solunum yolundaki yumuşak dokuyu azaltmak için radyofrekans enerjisi kullanan minimal invaziv bir işlemdir.
  • Tonsillektomi, uyku apnesi olan çocuklarda sık görülen bir tıkanıklık nedeni olan boğazın arkasındaki bademcik dokusunun çıkarılması işlemidir.
  • Uvulopalatofaringoplasti (UPPP) , boğaz ve damağın arkasındaki yumuşak dokuyu çıkararak boğaz açıklığındaki hava yolunun genişliğini artıran bir prosedürdür.
  • Mandibular/maksiller ilerletme cerrahisi, obstrüktif uyku apnesine katkıda bulunan belirli yüz anormalliklerinin veya boğaz tıkanıklıklarının cerrahi olarak düzeltilmesidir. Bu, baş-yüz anormallikleri olan şiddetli obstrüktif uyku apnesi olan hastalar için ayrılmış invaziv bir prosedürdür.
  • Burun ameliyatı, sapmış bir septum gibi burun tıkanıklıklarının düzeltilmesini içerir.

Uyku apnesinin etkileri nelerdir?

Uyku apnesi tedavi edilmezse hipertansiyon, felç, aritmiler, kardiyomiyopati (kalbin kas dokusunun büyümesi), kalp yetmezliği, diyabet, obezite ve kalp krizleri gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.

Uyku apnesinin aritmilere ve kalp yetmezliğine neden olması muhtemeldir çünkü uyku apneniz varsa, daha yüksek tansiyonunuz olma eğilimindedir. Aslında, uyku apnesi, kalp yetmezliği veya atriyal fibrilasyonu olan kişilerin yaklaşık %50’sinde görülür.

Bunun nedeni uyku apnesinin aşağıdakilere neden olabilmesidir:

  • Tekrarlanan oksijen düşürme atakları (doktorların hipoksi dediği şey).
  • Karbondioksit seviyelerindeki değişiklikler.
  • Göğüs içindeki basınç değişiklikleri nedeniyle kalbe doğrudan etkiler.
  • Artan inflamasyon belirteç seviyeleri.

Kardiyak aritmilerde ve kalp yetmezliğinde uyku apnesinin yüksek prevalansı ile (esas olarak hastada olup olmadığı konusunda bir yazı tura), uzmanlar doktorunuzun tavsiyesini almakta gecikmemenizi tavsiye eder. Detaylı bilgi için lütfen bana ulaşın.