Sinüs Enfeksiyonu Sinüzit

Sinüzit, sinüslerin tıkanmasına ve sıvı ile dolmasına neden olabilen bir iltihaplanmadır. Genellikle soğuk algınlığı veya alerjilerden kaynaklanır. Tıkanma nedeniyle enfeksiyon oluşabilir.

Sinüzit nedir?

Sinüzit, sinüsleri kaplayan dokunun iltihaplanması veya şişmesidir. Sinüsler, kafada eşleştirilmiş dört boşluktur. Dar kanallarla bağlanırlar. Sinüsler, burun kanallarından akan ince mukus üretir. Bu drenaj, burnu temiz ve bakterilerden uzak tutmaya yardımcı olur. Normalde hava ile dolu olan sinüsler tıkanabilir ve sıvı ile dolabilir. Bu olduğunda, bakteriler büyüyebilir ve bir enfeksiyona (bakteriyel sinüzit) neden olabilir.

Bu aynı zamanda “burun” anlamına gelen “rinho” ile rinosinüzit olarak da adlandırılır. Sinüs dokusu iltihaplanırsa burun dokusu hemen her zaman şişer. Sinüs Enfeksiyonu Sinüzit

Burun ve gözlerin yakınındaki farklı sinüs türleri nelerdir?

Paranazal sinüsler kafanızda, burnunuzun ve gözlerinizin yakınında bulunur. Yapılarını sağlayan kemiklerin adını alırlar.

  • Etmoid sinüsler gözlerinizin arasında bulunur.
  • Maksiller sinüsler gözlerinizin altında bulunur.
  • Sfenoid sinüsler gözlerinizin arkasında bulunur.
  • Frontal sinüsler gözlerinizin üzerinde bulunur.

En büyük sinüs boşluğu maksiller boşluktur ve en sık enfekte olan boşluklardan biridir.

Farklı sinüzit türleri vardır:

  • Akut bakteriyel sinüzit : Bu terim, 10 gün sonra geçmeyen burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve yüz ağrısı gibi ani bir soğuk algınlığı semptomlarının veya iyileşir gibi görünen ancak daha sonra geri dönen ve ilk semptomlardan daha kötü olan semptomları ifade eder. (“çifte hastalık” olarak adlandırılır). Antibiyotiklere ve dekonjestanlara iyi yanıt verir.
  • Kronik sinüzit : Bu terim, en az 12 hafta boyunca burun tıkanıklığı, drenaj, yüzde ağrı/basınç ve koku alma duyusunda azalma ile tanımlanan bir durumu ifade eder.
  • Subakut sinüzit: Bu terim, semptomlar dört ila on iki hafta sürdüğünde kullanılır. Sinüs Enfeksiyonu Sinüzit
  • Tekrarlayan akut sinüzit: Bu terim, semptomların bir yıl içinde dört veya daha fazla kez geri gelmesi ve her seferinde iki haftadan kısa sürmesi durumunda kullanılır.

Sinüzit kimlerde görülür?

Sinüs enfeksiyonu herkesin başına gelebilir. Bununla birlikte, burun alerjisi, burun polipleri, astımı ve anormal burun yapıları olan kişilerin hepsinin sinüzite yakalanma olasılığı daha yüksektir. Sigara içmek ayrıca sinüs enfeksiyonu geçirme sıklığınızı da artırabilir. Sinüs Enfeksiyonu Sinüzit

Ülkemizde sinüzitli tahmini 9 milyon insan vardır.

Sinüs enfeksiyonu, soğuk algınlığı veya burun alerjim olup olmadığını nasıl anlarım?

Soğuk algınlığı, alerji ve sinüs enfeksiyonu arasındaki farkı söylemek zor olabilir . Soğuk algınlığı tipik olarak oluşur, zirve yapar ve yavaş yavaş kaybolur. Birkaç günden bir haftaya kadar sürer. Soğuk algınlığı sinüs enfeksiyonuna dönüşebilir. Burun alerjisi, tahriş edici partiküller (toz, polen ve kepek) nedeniyle burnun iltihaplanmasıdır. Burun alerjisinin belirtileri arasında hapşırma, burun ve gözlerde kaşıntı, tıkanıklık, burun akıntısı ve burun akıntısı (boğazda mukus) sayılabilir. Sinüzit ve alerji semptomları soğuk algınlığı ile aynı anda ortaya çıkabilir.

Soğuk algınlığıyla savaşıyorsanız ve sinüs enfeksiyonu veya burun alerjisi semptomları geliştirirseniz, sağlık uzmanınıza görünün. Belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi tanımlamanız istenecektir.

Sinüzite ne sebep olur?

Sinüzite, sinüsleri şişiren ve tıkayan bir virüs, bakteri veya mantar neden olabilir. Birkaç özel neden şunları içerir:

  • Soğuk algınlığı.
  • Küf alerjileri de dahil olmak üzere burun ve mevsimsel alerjiler.
  • Polipler (büyümeler).
  • Sapmış bir septum. Septum, burnunuzu bölen kıkırdak hattıdır. Sapmış bir septum, düz olmadığı anlamına gelir, böylece burnunuzun bir tarafındaki burun geçişine daha yakın olur ve tıkanmaya neden olur.
  • Hastalık veya ilaçlardan kaynaklanan zayıf bir bağışıklık sistemi.

Bebekler ve küçük çocuklar için kreşlerde vakit geçirmek, yatarken emzik kullanmak veya biberon içmek sinüzit olma şansını artırabilir. Yetişkinler için sigara içmek sinüs enfeksiyonları riskini artırır. Sinüs Enfeksiyonu Sinüzit

Sinüzit bulaşıcı mıdır?

Bakteriyel sinüziti yayamazsınız, ancak sinüzite yol açan virüsleri yayabilirsiniz. İyi el yıkama uygulamalarını takip etmeyi, hastaysanız insanlardan uzak durmayı ve hapşırmanız veya öksürmeniz gerekiyorsa dirseğinize doğru öksürmeyi unutmayın.

Sinüzitin belirti ve semptomları nelerdir?

Sinüzitin yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Nazal damlama sonrası (sümük boğazdan aşağı damlar).
  • Burun akıntısı (burundan kalın sarı veya yeşil akıntı) veya burun tıkanıklığı
  • Yüzde basınç (özellikle burun, gözler ve alın çevresinde), baş ağrısı ve/veya dişlerinizde veya kulaklarınızda ağrı.
  • Ağız kokusu (kötü nefes)
  • Öksürük.
  • Yorgunluk.
  • Ateş.

Sinüzit nasıl teşhis edilir?

Sağlık uzmanınız, ayrıntılı bir tıbbi geçmiş oluşturmak ve belirtilerinizi öğrenmek için size birçok soru soracaktır. Ayrıca fizik muayene yapılacaktır. Muayene sırasında doktorunuz kulaklarınızı, burnunuzu ve boğazınızı herhangi bir şişlik, akıntı veya tıkanıklık açısından kontrol edecektir. Burun içine bakmak için bir endoskop (küçük ışıklı/optik alet) kullanılabilir. Bir görüntüleme muayenesine ihtiyacınız varsa, doktorunuz bilgisayarlı tomografi (BT) taraması isteyecektir.

Sinüzit nasıl tedavi edilir?

Sinüzit, her biri sinüzit vakasının ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak çeşitli şekillerde tedavi edilir.

Basit bir sinüzit enfeksiyonu aşağıdakilerle tedavi edilir:

  • Dekonjestanlar.
  • Reçetesiz soğuk algınlığı ve alerji ilaçları.
  • Nazal tuzlu su ile sulama.
  • Sıvı içmek (sinüzit viral bir enfeksiyondur ve sıvılar yardımcı olacaktır).

Sinüzit semptomları 10 gün sonra düzelmezse, doktorunuz şunları yazabilir:

  • Antibiyotikler (yetişkinlerde yedi gün, çocuklarda 10 gün).
  • Oral veya topikal dekonjestanlar.
  • Reçeteli intranazal steroid spreyler. (Reçetesiz spreyleri veya damlaları üç ila beş günden daha uzun süre kullanmayın – bunlar aslında tıkanıklığı artırabilir).

Uzun süreli (kronik) sinüzit, altta yatan duruma (tipik olarak alerjilere) odaklanılarak tedavi edilebilir. Bu genellikle şu şekilde tedavi edilir:

  • Burun içi steroid spreyler.
  • Topikal antihistamin spreyler veya oral haplar.
  • Şişliği ve alerji semptomlarını azaltmak için lökotrien antagonistleri.
  • Burnu, diğer ilaç türlerini de içerebilecek tuzlu su solüsyonlarıyla yıkamak.

Sinüzit yukarıdaki tedavilerden biri tarafından kontrol edilmediğinde, sinüslerinize daha iyi bakmak için bir BT taraması kullanılır. Sonuçlara bağlı olarak sinüslerinizdeki yapısal sorunları düzeltmek için ameliyat gerekebilir. Polipleriniz ve/veya mantar enfeksiyonunuz varsa bu daha olasıdır.

Sinüs enfeksiyonu ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?

Çok sık olmamasına rağmen, tedavi edilmeyen sinüs enfeksiyonları menenjite neden olarak veya beyni, gözleri veya yakındaki kemiğe bulaşarak hayati tehlike oluşturabilir. Menenjit, beyni ve omuriliği kaplayan zarların (meninksler) enfeksiyonudur.

Her sinüs enfeksiyonu için antibiyotiğe ihtiyacım var mı?

Birçok sinüs enfeksiyonuna soğuk algınlığına neden olan virüsler neden olur. Bu tür enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmez. Viral bir enfeksiyon için antibiyotik almak gereksiz yere antibiyotikle ilgili yan etkiler için sizi riske sokar. Ek olarak, antibiyotiklerin aşırı kullanımı antibiyotik direncine yol açabilir ve bu da gelecekteki enfeksiyonların tedavi edilmesini zorlaştırabilir.

Sinüzit tedavisinde tamamlayıcı ve alternatif tedaviler faydalı mıdır?

Basınç ve ağrı da dahil olmak üzere sinüzit semptomlarını azaltmada akupresür, akupunktur veya yüz masajı bulabilirsiniz. Ayrıca rahatlamanıza yardımcı olabilirler. Bu tedavilerin genellikle istenmeyen yan etkileri yoktur.

Burnunu sümkürmenin doğru bir yolu var mı?

Tıkalı bir burnunuz varsa, kendinizi burnunuzu sümkürmek için zorlamaya çalışmak durumu daha da kötüleştirebilir. Yapılacak en iyi şey, burnunuzun bir tarafını nazikçe bir mendile üflemektir. Üflemeden önce burnunuzdaki herhangi bir maddeyi gevşetmek için bir tür burun durulama kullanmak isteyebilirsiniz. Mendili attığınızdan emin olun ve ardından ellerinizi sabun ve su veya antimikrobiyal bir dezenfektanla temizleyin.

Sinüziti nasıl engelleyebilirim?

Sinüs enfeksiyonu semptomlarını tedavi etmek için kullanılan bazı ev ilaçları sinüzitin önlenmesine yardımcı olabilir. Bunlar, burnunuzu tuzlu suyla durulamayı ve alerji ilaçları veya steroid burun spreyleri gibi sağlayıcınızın önerebileceği ilaçları kullanmayı içerir.

Toz, polen veya duman gibi alerjiniz olan şeylerden kaçınmalı ve hasta insanlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Soğuk algınlığı veya grip olma şansınızı azaltmak için ellerinizi yıkayın.

Sinüs enfeksiyonlarıyla başa çıkmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmam gerekecek mi?

İç mekan alerjiniz varsa, tetikleyicilerden (örneğin hayvan tüyü ve toz akarları) kaçınmanız ve ayrıca ilaç almanız önerilir. Sigara içmek asla tavsiye edilmez, ancak sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak bir programı şiddetle düşünün. Duman ayrıca alerjileri tetikleyebilir ve mukusun burun tarafından alınmasını önleyebilir. Özel bir diyete gerek yoktur, ancak fazladan sıvı içmek burun salgılarının incelmesine yardımcı olur.

Sinüs enfeksiyonu için ne zaman doktora gitmeliyim?

Sinüs koşullarının çoğuna kendi başınıza bakmak oldukça kolaydır. Bununla birlikte, sizi endişelendiren semptomlarınız devam ederse veya enfeksiyonlarınız olmaya devam ederse, mutlaka uzman doktorunuza başvurun.

Sinüzit veya sinüs boşluklarının dokularının şişmesi, virüsler ve bakteriler, nazal polipler veya alerjiler dahil olmak üzere birçok nedeni olan yaygın bir durumdur. Yüzde basınç, ateş ve yorgunluk gibi belirtiler ve semptomlar olabilir. Belirtileri evde dinlenerek, reçetesiz satılan ürünleri alarak ve sıvı alımınızı artırarak tedavi edebilirsiniz. Belirtiler düzelmiyorsa, sinüzit sık sık oluyorsa veya sizi endişelendiren herhangi bir belirtiniz varsa mutlaka doktorunuza başvurun.