Whatsapp Phone

Ağız Yarası

Ağız Yarası

Ağız yarası yaygındır ve her yaştan insanı etkileyebilir. Çoğu ağız yarası zararsız olsa da bazıları daha ciddi sorunlara işaret eder. Tedavi, sahip olduğunuz ağız yarasının türüne bağlıdır.

Genel Bakış

Ağız yarası nelerdir?

Ağız yaraları, ağız yumuşak dokularınızda oluşan ağrılı lezyonlardır. Dudaklarınızda, diş etlerinizde, dilinizde, yanaklarınızda, ağzınızın tabanında veya ağzınızın çatısında görünebilirler.

Ağız yaralarının farklı türleri nelerdir?

“Ağız ağrısı” terimi, ağız boşluğunu etkileyen bir dizi farklı durumu tanımlayabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli türde ağız yaraları vardır:

Ağız yarası kimleri etkiler?

Ağız yaraları herkesi etkileyebilir, ancak bazılarının yaşamın belirli bir döneminde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Örneğin pamukçuk ve gingivostomatit çocuklarda en sık görülürken, lökoplaki ve liken planus yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür.

En sık görülen ağız ağrısı türü hangisidir?

Uçuklar ve pamukçuklar en sık görülen ağız lezyonları arasındadır. İnsanların yaklaşık %20’si hayatlarının bir noktasında pamukçuk yaraları geliştirecektir. Ve Amerikalıların yarısından fazlası uçuklara neden olan virüsle enfekteyken, bunun sonucunda insanların yalnızca %20 ila 40’ında uçuk gelişiyor.

Belirtiler ve Nedenler

Ağız yarası belirtileri nelerdir?

Ağız Yarasına Ne Sebep Olur?

AĞIZ YARASINA NE SEBEP OLUR?

Kesin belirtiler, sahip olduğunuz ağız yarasının türüne bağlı olarak değişebilir. Çoğu durumda lezyonlar kızarıklığa, ağrıya ve iltihaplanmaya neden olur. Ayrıca şunları da deneyimleyebilirsiniz:

Ağız yarasına ne sebep olur?

Ağız yaralarına yol açabilecek birçok şey vardır. Nedenleri yaygın yaralanmalardan ciddi sağlık sorunlarına kadar uzanır. Yaygın ağız ağrısı nedenleri şunlardır:

Ayrıca ağız yaralarının oluşmasına neden olabilecek birçok hastalık ve sağlık durumu da vardır:

Kanser tedavisi gören kişilerde de ağız yaraları gelişebilir. Bu özellikle baş veya boyuna radyasyon tedavisi gören kişiler için geçerlidir .

Ağız yarası bulaşıcı mıdır?

Ne tür bir ağız yarasına sahip olduğunuza bağlıdır. Uçuklar bulaşıcıdır ancak pamukçuklar değildir. Ağız yaranızın türünden emin değilseniz sağlık uzmanınıza başvurun.

Ağız yaraları nasıl yayılır?

Herpes simpleks virüsünün neden olduğu uçuklar gibi bulaşıcı ağız yaraları tükürük ve yakın temas yoluyla yayılır. Ağzınızda uçuk olduğunu düşünüyorsanız öpüşmekten ve başkalarıyla yiyecek, içecek ve mutfak eşyaları paylaşmaktan kaçının.

Uçuklar ne kadar süreyle bulaşıcıdır?

Uçuklar genellikle 15 güne kadar bulaşıcıdır. Kabarcıklanma ve kabuklanma da dahil olmak üzere tüm belirtiler azaldığında artık bulaşıcı sayılmazsınız.

Ağız yaraları viral mi yoksa bakteriyel mi?

Ağız yaralarının en yaygın bulaşıcı nedeni virüsler olsa da bakteriler de ağız lezyonlarına neden olabilir. Örneğin uçuklara herpes simpleks virüsü neden olur. Ancak gingivostomatit gibi ağız yaralarına streptokok ve aktinomiçes gibi bazı bakteriler neden olabilir.

Ağız çevresinde yaraların nedeni nedir?

Bazı yaralar sadece ağız içindeki yumuşak dokularda oluşur. Herpes simpleks virüsünün neden olduğu uçuk gibi diğer yaralar genellikle ağzın köşelerinde veya dudaklarda görülür.

Teşhis ve Testler

Ağız yaraları nasıl teşhis edilir?

Ağız yaralarının çoğu görsel muayene ile teşhis edilebilir. Ancak durumunuz ciddiyse doktorunuz kan testi veya biyopsi isteyebilir .

Ağız yarası için doktora başvurmalı mıyım?

Çoğu durumda, diş hekimi ağız yarasını uygun şekilde teşhis edip tedavi edebilir. Bununla birlikte, tıbbi bir durumla bağlantılı olarak tekrarlayan ağız yaralarınız varsa birinci basamak doktorunuza veya bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz en iyisidir.

Ağız enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Ağızda yara oluşmadan da ağız enfeksiyonu geçirebilirsiniz. Kanama, şişlik veya hassasiyet gibi başka olağandışı belirtiler fark ederseniz hemen sağlık uzmanınızı arayın.

Yönetim ve Tedavi

Ağzınızdaki yarayı nasıl iyileştirirsiniz?

Sağlık uzmanınız semptomlarınızı hafifletmek için ilaç reçete edebilir. Ağız ağrısı tedavileri şunları içerebilir:

Ayrıca rahatsızlığı azaltmak için evde yapabileceğiniz şeyler vardır:

Ağız yaralarım ağrıyorsa ne yemeliyim?

Ağzınız ağrıdığında şerbet, şerbet, dondurma veya dondurma gibi soğuk yiyecekler yemeyi deneyin. Bu, bölgenin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Sıcak, baharatlı veya tuzlu yiyeceklerden kaçının ve portakal, ananas ve domates sosu gibi narenciye bazlı yiyeceklerden uzak durun.

Önleme

Ağız yaraları önlenebilir mi?

Ağız yaralarını tamamen önleyemeseniz de riski azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Örneğin:

Görünüm / Prognoz

Ağzımda yara varsa ne bekleyebilirim?

Ağız yaraları gelişen çoğu insanda uzun vadeli etkiler görülmez. Ancak bazı kişiler yaraların zaman zaman yeniden ortaya çıktığını fark eder. Stres altındaysanız veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa bu salgınların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Tekrarlayan ağız yaralarınız varsa sağlık uzmanınızla görüşün. Lezyonlarınızın altta yatan bir durumla ilişkili olup olmadığını belirleyebilirler.

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

Tüm ağız yaralarının acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı yoktur. Ancak çapı yarım inçten büyük lezyonlarınız varsa veya ağız yaranıza aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa doktorunuzu aramalısınız:

Ek Ortak Sorular

Uçuklar COVID-19’un bir belirtisi midir?

Yaygın bir COVİD semptomu olmasa da, virüs taşıyan kişilerde ağız yaraları rapor edilmiştir. Ağızdaki lezyonların koronavirüsten mi kaynaklandığını yoksa ikincil semptomlar mı olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Çoğu ağız yarası zararsızdır ancak oldukça acı verici olabilir. Neyse ki rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Alışılmadık semptomlarınız varsa veya ağız yaralarınız üç hafta içinde iyileşmediyse, doktorunuzla bir değerlendirme yapmanız önemlidir. Bu, ciddi sağlık sorunlarının ortadan kaldırılmasına ve sorunların erkenden tespit edilmesine yardımcı olabilir.