Çocuk Kulak Burun Boğaz
Çocuk Kulak Burun Boğaz Doktoru Ataşehir – İstanbul
Pediatrik Kulak Burun Boğaz veya Çocuk KBB (kulak, burun ve boğaz), pediatrik kulak burun boğaz uzmanları (cerrahlar), çocuk ve yetişkin hastalara genellikle daha konforlu yaşam sürmeleri için hizmet verirler.
Çocuk Kulak burun boğaz uzmanları kulak, burun, boğaz ve baş-boyun bozukluklarının tanı ve tedavisine odaklanır. Aşağıdakiler gibi çok çeşitli karmaşık Çocuk KBB bozukluklarını tedavi ederiz.
- Ankyloglossia.
- Hava yolu tıkanıklığı.
- Brankial yarık anomalileri.
- Kırık burun.
- Koanal atrezi.
- Kolesteatom.
- Yarık dudak ve damak.
- Kulak ve burnun konjenital anomalileri.
- Kulak enfeksiyonları.
- Büyütülmüş adenoidler
- Yüz travması.
- İşitme bozukluğu .
- Baş ve boyun kitleleri veya lezyonları.
- Baş ve boyundaki kitleler veya lezyonlar: dermoid kistler.
- Baş ve boyun kitleleri veya lezyonları: tiroglossal kanal kistleri.
- İşitme cihazları .
- Juvenil nazofaringeal anjiyofibrom.
- Laringomalazi.
- Mikrotia.
- Orta kulak enfeksiyonları ve kolesteatom .
- Salya akmasına karşı minimal invaziv ve açık cerrahi prosedürler.
- Burun tıkanıklığı.
- Burun tıkanıklığı: septum deviasyonu.
- Obstrüktif uyku apnesi .
- Otoplasti – Kepçe Kulak Ameliyatı .
- Tekrarlayan solunum papillomatozisi.
- Tükürük bezi hastalıkları.
- Tükürük bezi hastalıkları: salya akması.
- Sinüzit.
- Boğaz ağrısı.
- Tiroid nodülleri.
- Tiroidektomi.
- Trakeal stenoz ve hava yolu tıkanıklığı.
- Trakeal stenoz: trakeal halkaların tamamlanması.
- Trakeotomi ve dekanülasyon.
- Baş ve boyundaki tümörler, kistler ve enfeksiyonlar.
- Vasküler malformasyonlar (lenfatik vb.).
- Velofaringeal disfonksiyon (VPD).
- Ses endişeleri.
- Sesle ilgili endişeler: ses kısıklığı.
- Sesle ilgili endişeler: ses teli felci.
- Alerjiler.
- Burun Kanaması.
Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları çocuğunuzun refahının anahtarıdır. Çok fazla yemek ve çok az egzersiz yapmak çocuklukta obeziteye yol açarak aşırı kiloya ve çocukları yetişkinlik yıllarına kadar takip edebilecek sağlık sorunlarına yol açabilir. Çocuğunuzun ve tüm ailenizin ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olma konusunda aktif rol alabilirsiniz. Her çocuk sağlıklı olmayı ve sağlıklı kalmayı hak eder. Umarım çocuklarımız sağlıklı büyür ve hepimize faydalı yetişkin olurlar. Çocuk Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hakkında detaylı bilgi için diğer sayfalarımızı ziyaret edebilir ya da arayarak bilgi alabilirsiniz.
Çocuk Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Çocuğunuzda İşitme Kaybı Var mı ve Bu Geçici mi?
Ebeveynler olarak çocuklarımızın seçici işitmesi konusunda şakalaşırız ama onların sizi gerçekten duymadığından şüpheleniyorsanız ne yaparsınız ?
Pediatrik Kulak ve İşitme Bozuklukları Uzmanı Op. Dr. Evren Ay Koç, “Çocuğunuzun işitmesiyle ilgili herhangi bir zorluktan şüpheleniyorsanız doktorunuza bildirmeniz önemlidir” diyor. Bazı sorunların geçici, daha ciddi, hatta kalıcı olabileceğini söylüyor. Bir sorun fark ettiğiniz anda araştırmanız önemlidir.
Bunlardan herhangi biri tanıdık geliyor mu:
* Çocuğunuz sizden sürekli olarak bir şeyleri tekrarlamanızı istiyor veya “Ha?” diyor.
* Derse dikkatini vermediği için ön sıraya geçmiştir.
* Yürümeye başlayan çocuğunuz, kendi yaşındaki diğer çocuklar kadar iyi konuşamıyor.
Bu işaretlerin hepsi aynı soruna işaret ediyor olabilir: işitme kaybı.
Dr. Evren Ay Koç, çocuğunuzun işitme kaybına neyin sebep olabileceği ve tedavi seçenekleri hakkında bilgiler sunuyor.
Çocuklarda geçici işitme kaybına ne sebep olur?
Geçici işitme kaybı genellikle birkaç ay içinde düzelir. Olası nedenler şunları içerir:
- Blokaj. Bazı çocuklar okuldaki işitme taramasında başarısız oluyor. Bu meydana geldiğinde, bunları bir işitme uzmanının ofisinde tekrar test ettirebilirsiniz. İyi haber: Suçlu genellikle kulaklarındaki fazla kulak kiri olabilir.
- Enfeksiyon. Soğuk algınlığı veya virüs bazen orta kulakta biriken sıvı nedeniyle geçici işitme kaybına neden olur. Bebeğiniz veya çocuğunuz kreşe gittiğinde büyük olasılıkla bu sorunu göreceksiniz. Enfeksiyon nedeniyle kulakta oluşan tıkanıklık ve sıvı, kulak zarının hareketini sınırlar. Enfeksiyon ve/veya sıvı temizlendiğinde işitme geri gelir.
- Travma. Çocuğunuz kafasını vurursa orta kulağa kan akışı nedeniyle işitme kaybı geçici olabilir. Ancak yaralanma iç kulağın bulunduğu şakak kemiğini kırarsa bu da işitme kaybına neden olabilir. Ancak bir cerrah bu tip işitme kaybını onarabilir.
Çocuklarda kalıcı işitme kaybına ne sebep olabilir?
Daha ciddi birkaç sorun kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Olasılıklar şunları içerir:
- Genetik koşullar. Bazı sendromlar ve kalıtsal gen bozuklukları çocuklarda işitme kaybına neden olur.
- Erken doğum. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde vakit geçiren erken doğan bebekler, düşük doğum ağırlığı, antibiyotik ve solunum cihazı tedavisi gibi işitme kaybı açısından risk faktörlerine sahip olabilir.
- Kulak malformasyonları. Bebekler, deforme olmuş kulak, dar veya tıkanmış kulak kanalları dahil olmak üzere kulak malformasyonlarıyla doğabilirler.
- Gürültüye maruz kalma. 85 desibelden yüksek sesler (çoğu taşınabilir müzik çalar 100 desibelin üzerine çıkar) kulaktaki minik tüylü hücrelere zarar verebilir. Kısa süreli maruz kalma, geçici işitme kaybına neden olur (örneğin konserin ertesi günü). Ancak uzun süreli maruz kalma saç hücrelerine kalıcı olarak zarar verebilir.
- Travma. Çocuğunuzun kafasını yeterince sert bir şekilde vurması sinir hasarına neden olabilir. Doktorlar bunu düzeltemez, ancak tedavi çeşitli türde işitme cihazlarını içerebilir .
- Hastalıklar. Ensefalit (beyin iltihabı) ve menenjit bazen çocuklarda kalıcı işitme kaybına neden olur.
Çocuğunuzun işitme sorunu olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Tedavi mevcutsa veya hasarı sınırlamak için adımlar atabiliyorsanız, bunu er ken öğrenmek her zaman daha iyidir. Çocuk Kulak Burun Boğaz Doktoru aslında Kulak Burun Boğaz Doktoru ile aynı şeydir. Çocuk KBB ve Pediatrik KBB doktoru da aynı anlama gelmektedir. Çocuk kulak burun boğaz hastalıkları için uzman KBB doktorları hizmet vermektedir.
Burun Kanamasından Ne Zaman Endişelenmeli?
Kanama durmuyorsa veya hayatınızı etkiliyorsa doktorunuzdan yardım isteyin.
Burun kanaması olur. Ve sizin için uygun bir zaman olup olmadığını umursamaz. Sadece bir kan akışı var ve ardından onu kontrol altına alma yarışı olur. Sık sık burnunuz kanıyorsa, muhtemelen aciliyet, utanç ve endişe duygusunu çok iyi biliyorsunuzdur.
Aklınızdaki soru ( “ Bunu nasıl durdurabilirim ?”den sonra) muhtemelen “ Burun kanamasından endişelenmeli miyim? ”
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Evren Ay Koç , çoğu burun kanamasının endişelenecek bir neden olmadığını ancak bazen bir doktordan yardım almanın iyi bir fikir olduğunu söylüyor.
Burun kanamasının ciddi olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Burnunuz kanamaya başladığında endişelenmeniz anlaşılabilir bir durumdur. Burnunuzdan çıkan kan en iyi ihtimalle doğal görünmüyor ve en kötü ihtimalle tamamen korku filmi benzeri görünüyor.
Ancak emin olun ki çoğu burun kanaması gerçekte olduğundan daha dramatik görünür.
Dr. Koç bunu şöyle açıklıyor: “Bir klozete sadece bir damla kan damlattığınızda tüm kasenin kırmızıya döndüğünü düşünün.” “Aşırı bir şeye benzemek için çok fazla kan gerekmiyor. Genellikle mevcut kan hacmini fazlasıyla abartıyoruz.”
Yani hayır, muhtemelen “kanama” tehlikesiyle karşı karşıya değilsiniz (ve olsaydınız, tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olacağına hiç şüphe olmazdı.) Ancak yine de tipik burun kanamanız, bir şeyin yolunda gitmediğinin göstergesi olabilir.
Burnunuz alerji, kuru hava veya burun spreyi gibi etkenlerden dolayı tahriş olmuş olabilir . Ama daha fazlası da olabilir.
Dr. Koç, burun kanamasının tıbbi müdahaleyi hak ettiği durumları üç kez sıralıyor:
- Uzun ömürlüdür.
- Sık sık burun kanaması geçiriyorsunuz.
- Kanama durumunuz süreklidir.
Endişe verici burun kanamalarına ve neler olabileceğine daha yakından bakalım.
Durmayan bir burun kanaması
Burun kanamasının ne kadar süreceği, endişelenecek bir durum olup olmadığının belirlenmesinde en önemli hususlardan biridir. 20 dakikadan uzun süren burun kanamaları endişe kaynağı olabilir.
Ancak bu 20 dakika içinde kanamayı durdurmak için ne yapacağınız önemlidir.
Burun kanamanızın çok uzun sürdüğünü nasıl anlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Burnunuz kanamaya başladığında yapacağınız ilk iş pıhtı oluşmasını teşvik etmektir. Bu, burun deliklerinize baskı uygulayarak yapılır.
Dr. Koç, “Doğru noktaya yeterince baskı uygularsanız artık kanamayacaktır” diye açıklıyor. “Kanama yerini sıkıştırmak istemelisiniz.”
Dr. Koç kanamanın durmasını teşvik etmek için bu adımları öneriyor.
- Sakin olun ve ağzınızdan nefes alın.
- Oturun ve vücudunuzu ve başınızı hafifçe öne doğru eğin. (Bunun biraz öne doğru olduğunu unutmayın, ayakkabılarınıza bakmayın veya başınızı kucağınıza koymayın.)
- Damlayan kanı yakalamak için kucağınıza bir leğen veya nemli bir bez koyun.
- Burnunuzun yumuşak kısmını birbirine sıkıştırmak için başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın. (Kemikli kısmı değil.)
- En az 10 dakika boyunca burnunuzu sıkıştırmaya devam edin (saati izleyin veya bir zamanlayıcı ayarlayın).
- Eğer durmadıysa 10 dakika daha tekrarlayın.
- Hala kanıyorsa acil tıbbi yardım almanın zamanı gelmiştir.
Artık burnunuzdan kan akması konusunda endişeleniyorsanız zaman biraz farklı gelebilir, bu nedenle bir zamanlayıcı kullanın. Sonsuzluk gibi gelen şey aslında sadece birkaç dakika olabilir.
Bu 10 dakika dolmadan baskıyı bırakma isteğinden kaçınmak önemlidir. Çünkü durup durmadığını görmek için her baktığınızda saati yeniden başlatmanız gerekir.
“Burnunuzu 10 dakika boyunca tutmak tuhaf ve rahatsız edici olacak. Bu kolay bir iş değil,” diye kabul ediyor Dr. Koç. “Ancak kanınızdaki fibrin proteinlerinin kanamayı durduracak bir pıhtı oluşturmaya başlaması sekiz ila 10 dakika sürer. Eğer bırakırsanız, gelişen pıhtı temizlenir ve vücudunuz her şeye yeniden başlamak zorunda kalır.”
Burnunuzu 10 dakika boyunca iki tur tuttuktan sonra hala kan akıyorsa acil servise veya acil bakıma başvurmanın zamanı gelmiştir.
Sağlık hizmeti sağlayıcıları, oraya vardığınızda burun kanamanızı gazlı bez veya özel burun süngerleri gibi bir şeyle kapatarak tedavi edebilir. (Bazı insanlar kanı emmek için burnunuza mendil veya tampon gibi bir şey koymanızı söylerken, Dr. Koç’un buna karşı olduğunu unutmayın. Burnunuzun iç yüzeyini tahriş etme ve daha fazla kanamaya neden olma olasılığınız daha yüksektir.)
Bazı durumlarda, uzman doktorlar kanayan kan damarını kapatmak için koterizasyon (gümüş nitrat ile kanayan yeri yakma) önerebilir.
Tekrar tekrar meydana gelen burun kanamaları
Kaç tane burun kanamasının çok fazla olduğunu merak mı ediyorsunuz? Bu aslında kişiden kişiye değişebilen bir yargılama çağrısıdır. Ancak sık sık burun kanaması hayatınızı etkiliyorsa, bir kulak burun boğaz uzmanına (kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı) gitmeniz gerekir.
“Örneğin, çocuğunuz haftada iki kez burun kanaması geçiriyorsa ve bu sorunla ilgili konuşmak için sınıftan yarım saat ayrılmak zorunda kalıyorsa, okul zamanını kaçırıyor demektir. Bu, kontrole gitmek için makul bir neden,” diyor Dr. Koç. “Ya da gece yarısı bir süreliğine kanlı çarşaflarla uyanırsanız, bu bazı insanların bunun kendileri için kabul edilebilir eşiğin aşıldığını söylemesi için yeterli olacaktır.”
Sık burun kanamasının olası nedenleri
Çocuklarda tekrarlayan burun kanamaları, çocuğunuzun burnunu karıştırması gibi bir şeyden kaynaklanabilir (gerçekten iğrenç diyebilirsiniz ama onlar çocuk). Bu durum özellikle burunlarının kuru hissetme ihtimalinin daha yüksek olduğu soğuk havalarda yaygındır.
Sık burun kanaması olan çocuklar ve yetişkinler, burunlarını tahriş eden kuru havadan başka bir şey olmayabilir. Bu durumlarda, burun kanallarınızı nemlendirmek için tuzlu su spreyi veya kayganlaştırıcı burun kremi gibi bazı basit değişikliklerden yararlanabilirsiniz.
Bu önlemler işe yaramazsa bir doktor ile görüşün. Burun tümörleri, kanama bozuklukları veya kan damarı oluşumunu etkileyen genetik bir bozukluk olan kalıtsal hemorajik telanjiektazi adı verilen bir durum gibi, sapmış bir septum veya sık burun kanamasının daha az yaygın nedenleri gibi şeyleri arayabilirler . Ergen erkeklerde sık görülen burun kanaması nadiren juvenil nazofaringeal anjiyofibrom adı verilen iyi huylu bir tümörle ilişkili olabilir. Çocuk Kulak Burun Boğaz Hastalıkları için uzman bir doktora baş vurmak önleyici olabilir.
Kanama bozukluğunuz olduğunda burun kanaması
Belirli koşullara sahip kişiler için, bir sağlayıcıya görünme eşiğiniz çoğu kişiden daha düşük olmalıdır. Buna hemofili veya Von Willebrand hastalığı gibi kanama bozukluğu (kanama diyatezi de denir) tanısı konan kişiler de dahildir . Veya burnunuz kanıyorsa ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız .
Dr. Koç, “Kanama rahatsızlığınız varsa veya düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç veya aspirin kullanıyorsanız, kanama başladıktan sonra durdurmak daha zordur” diye açıklıyor. “Bir kulak burun boğaz uzmanıyla çalışmak, burnunuzu çok nemli tutmaya yönelik adımlar ve bunları önlemeye çalışmak ve ardından burun kanaması meydana geldiğinde bir plan ve eylem planına sahip olmak gibi sizin için uygun hafifletme stratejilerini belirlemenize yardımcı olabilir.”
Çoğu burun kanaması, birkaç dakikalık kıstırmayla (gözetlemeden) kendiliğinden düzelir. Ancak kanama geçmezse veya burun kanaması hayatınızı etkiliyorsa, bir uzmana gitmek büyük bir fark yaratabilir.
Çocuk Kulak Burun Boğaz doktoru olarak Ataşehir İstanbul adresimde hizmet vermekteyim.
Anahtar Kelimeler,
Çocuk KBB, Pediatrik KBB, Çocuk Kulak Burun Boğaz Doktoru, Ataşehir Çocuk Kulak Burun Boğaz Doktoru