Kulak Enfeksiyonu: Kulak zarının arkasındaki boşlukta meydana gelen bir enfeksiyon olan kulak enfeksiyonu, çocuğunuzun bir doktora gitmesinin yaygın bir nedenidir. Kulak enfeksiyonları, bakteri veya virüs bulaşıp sıvıyı kulak zarının arkasına hapsederek kulak zarında ağrıya ve şişmeye/şişkinliğe neden olduğunda meydana gelir. Tedaviler arasında antibiyotikler, ağrı kesici ilaçlar ve kulak tüplerinin yerleştirilmesi yer alır.

Kulak Enfeksiyonu (Otitis Media)

Kulak enfeksiyonu nedir?

Yaygın olarak kullanılan “kulak enfeksiyonu” terimi, tıbbi olarak akut orta kulak iltihabı veya orta kulakta (kulak zarının arkasındaki boşluk) ani bir enfeksiyon olarak bilinir . Kulak enfeksiyonları, küçük çocukların doktora gitmelerinin en yaygın nedenlerinden biri olmasına rağmen, herkes – çocuklar ve yetişkinler – kulak enfeksiyonu geçirebilir.

Çoğu durumda, kulak enfeksiyonları kendi kendine düzelir. Doktorunuz ağrıyı hafifletmek için bir ilaç önerebilir. Kulak enfeksiyonu kötüleşirse veya düzelmezse, doktorunuz bir antibiyotik reçete edebilir. İki yaşından küçük çocuklarda, kulak enfeksiyonları için genellikle bir antibiyotik gerekir.

Kulak enfeksiyonunun iyileştiğinden emin olmak için siz veya çocuğunuzda devam eden ağrı veya rahatsızlık varsa, doktorunuzu görmeniz önemlidir. Devam eden kulak enfeksiyonlarında, sık enfeksiyonlarda ve kulak zarının arkasında sıvı biriktiğinde işitme sorunları ve diğer ciddi etkiler ortaya çıkabilir.

Orta kulak nerede?

Orta kulak, kulak zarının arkasındadır ve aynı zamanda işitmeye yardımcı olan hassas kemiklerin de evidir. Bu kemikler çekiç, örs ve üzengidir. Daha büyük resmi sağlamak için kulağın tüm yapısına ve işlevine bakalım: 

Kulağın üç ana bölümü vardır: dış, orta ve iç.

  • Dış kulak, dış kulak kanadı ve kulak kanalıdır (dış işitsel kanal).
  • Orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasındaki hava dolu boşluktur. Orta kulak, ses titreşimlerini kulak zarından iç kulağa ileten hassas kemikleri barındırır. Kulak enfeksiyonlarının meydana geldiği yer burasıdır.
  • İç kulak, orta kulaktan gelen ses titreşimlerini elektrik sinyallerine çeviren salyangoz şeklindeki labirenti içerir. İşitme siniri bu sinyalleri beyne taşır.

Yakındaki diğer parçalar

  • Östaki borusu orta kulaktaki hava basıncını düzenler ve onu boğazın üst kısmına bağlar.
  • Adenoidler, boğazın üzerinde, burnun arkasında ve östaki tüplerinin yakınında bulunan küçük doku yastıkçıklarıdır. Adenoidler, ağızdan giren bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.

Kulak enfeksiyonu (otitis media) en çok kimlerde görülür?

Orta kulak enfeksiyonu en yaygın çocukluk hastalığıdır (soğuk algınlığı dışında). Kulak enfeksiyonları en sık 3 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve 8 yaşına kadar yaygındır. Tüm çocukların yaklaşık %25’i tekrarlayan kulak enfeksiyonu geçirir.

Yetişkinlerde de kulak enfeksiyonu olabilir, ancak çocuklarda olduğu kadar sık ​​görülmezler.

Kulak enfeksiyonları için risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaş : Bebekler ve küçük çocuklar (6 ay ile 2 yaş arası) kulak enfeksiyonu açısından daha büyük risk altındadır.
  • Aile öyküsü : Ailede kulak enfeksiyonu olma eğilimi olabilir.
  • Soğuk algınlığı : Soğuk algınlığı genellikle kulak enfeksiyonu geçirme olasılığını artırır.
  • Alerjiler : Alerjiler, burun pasajlarında ve üst solunum yollarında iltihaplanmaya (şişmeye) neden olarak geniz etlerini büyütebilir. Büyümüş adenoidler, östaki borusunu tıkayarak kulak sıvılarının akmasını engelleyebilir. Bu, orta kulakta sıvı birikmesine yol açarak basınç, ağrı ve olası enfeksiyona neden olur.
  • Kronik hastalıklar : Kronik (uzun süreli) hastalıkları olan kişilerde, özellikle bağışıklık yetersizliği ve kistik fibroz ve astım gibi kronik solunum yolu hastalığı olan hastalarda kulak enfeksiyonu gelişme olasılığı daha yüksektir .
  • Etnik köken : Yerli ve Hispanik çocuklar, diğer etnik gruplara göre daha fazla kulak enfeksiyonuna sahiptir.

Kulak enfeksiyonuna ne sebep olur?

Kulak enfeksiyonlarına bakteri ve virüsler neden olur. Çoğu zaman, bir kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı veya başka bir solunum yolu enfeksiyonundan sonra başlar. Bakteri veya virüs, östaki borusu yoluyla orta kulağa gider (her kulakta bir tane vardır). Bu tüp orta kulağı boğazın arkasına bağlar. Bakteri veya virüs östaki borusunun şişmesine de neden olabilir. Bu şişlik, tüpün tıkanmasına neden olabilir, bu da normalde üretilen sıvıların boşaltılmak yerine orta kulakta birikmesini sağlar.

Çocuklarda östaki borusunun yetişkinlerden daha kısa olması ve eğiminin daha az olması sorunu daha da büyütüyor. Bu fiziksel fark, bu tüplerin tıkanmasını kolaylaştırır ve boşaltılmasını zorlaştırır. Sıkışan sıvı bir virüs veya bakteri tarafından enfekte olabilir ve ağrıya neden olabilir.

Tıbbi terminoloji ve ilgili koşullar

Doktorunuz bu terimleri kullanabileceğinden, bunlar hakkında temel bir anlayışa sahip olmanız önemlidir:

  • Akut orta kulak iltihabı (orta kulak iltihabı): Bu, yukarıda anlatılan kulak iltihabıdır. Genellikle soğuk algınlığı veya başka bir solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte veya kısa bir süre sonra ortaya çıkan ani bir kulak enfeksiyonu. Bakteriler veya virüsler kulak zarının arkasındaki sıvıyı enfekte eder ve hapseder, bu da kulak zarında ağrıya, şişmeye/şişkinliğe neden olur ve yaygın olarak kullanılan “kulak enfeksiyonu” terimiyle sonuçlanır. Kulak enfeksiyonları aniden ortaya çıkabilir ve birkaç gün içinde geçebilir (akut orta kulak iltihabı) veya sık sık ve uzun süreler boyunca tekrarlayabilir (kronik orta kulak enfeksiyonları).
  • Efüzyonlu orta kulak iltihabı: Bu, akut orta kulak iltihabını takip edebilen bir durumdur. Akut otitis media semptomları kaybolur. Aktif enfeksiyon yoktur ancak sıvı kalır. Sıkışmış sıvı, geçici ve hafif işitme kaybına neden olabilir ve ayrıca bir kulak enfeksiyonunun meydana gelme olasılığını artırır. Bu durumun bir başka nedeni de östaki borusunda kulak enfeksiyonu ile ilgili olmayan bir bloktur.
  • Kronik süpüratif orta kulak iltihabı: Bu, kulak enfeksiyonunun tedavi ile bile geçmediği bir durumdur. Zamanla bu, kulak zarında bir delik oluşmasına neden olabilir.

Otitis media (orta kulak iltihabı) belirtileri nelerdir?

Kulak enfeksiyonu belirtileri şunları içerir:

  • Kulak ağrısı: Bu belirti daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde belirgindir. Konuşamayacak kadar küçük bebeklerde kulakları ovuşturmak veya çekmek, normalden daha fazla ağlamak, uyumakta güçlük çekmek, huysuz/sinirli davranmak gibi ağrı belirtileri olup olmadığına bakın.
  • İştah kaybı: Bu, özellikle biberonla besleme sırasında küçük çocuklarda en belirgin olabilir. Orta kulaktaki basınç, çocuk yutkunurken değişir, bu da daha fazla ağrıya ve daha az yeme isteğine neden olur.
  • Sinirlilik: Devam eden herhangi bir ağrı, sinirliliğe neden olabilir.
  • Kötü uyku : Kulaktaki basınç kötüleşebileceğinden, çocuk uzanırken ağrı daha kötü olabilir.
  • Ateş: Kulak enfeksiyonları 100° F (38 C) ile 104° F arasındaki sıcaklıklara neden olabilir. Çocukların yaklaşık %50’sinde kulak enfeksiyonu ile birlikte ateş olur.
  • Kulaktan akıntı: Kulak kiri olmayan sarı, kahverengi veya beyaz sıvı kulaktan sızabilir. Bu, kulak zarının yırtıldığı (kırıldığı) anlamına gelebilir .
  • İşitme sorunu: Orta kulağın kemikleri, beyne elektrik sinyalleri (ses olarak) gönderen sinirlere bağlanır. Kulak zarlarının arkasındaki sıvı, bu elektrik sinyallerinin iç kulak kemikleri yoluyla hareketini yavaşlatır.

Kulak enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Kulak Muayenesi

Doktorunuz otoskop adı verilen bir alet kullanarak sizin veya çocuğunuzun kulağına bakacaktır. Sağlıklı bir kulak zarı pembemsi gri renkte ve yarı saydam (berrak) olacaktır. Enfeksiyon varsa kulak zarı iltihaplı, şiş veya kırmızı olabilir.

Doktorunuz, kulak zarına az miktarda hava üfleyen pnömatik bir otoskop kullanarak orta kulaktaki sıvıyı da kontrol edebilir. Bu, kulak zarının ileri geri hareket etmesine neden olmalıdır. Kulağın içinde sıvı varsa kulak zarı kolay hareket etmez.

Başka bir test olan timpanometri, orta kulakta sıvı olup olmadığını kontrol etmek için hava basıncını kullanır. Bu test işitmeyi test etmez. Gerekirse, siz veya çocuğunuz uzun süreli veya sık kulak enfeksiyonları veya orta kulakta akmayan sıvı varsa, Doktorunuz olası işitme kaybını belirlemek için bir odyolog tarafından yapılacak bir işitme testi isteyecektir.

Diğer kontroller

Doktorunuz ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri için boğazınızı ve burun geçişinizi kontrol edecek ve nefesinizi dinleyecektir.

Reçetesiz asetaminofen (Tylenol®) veya ibuprofen (Advil®, Motrin®) kulak ağrısı veya ateşi hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesici kulak damlaları da reçete edilebilir. Bu ilaçlar genellikle birkaç saat içinde ağrıyı azaltmaya başlar. Doktoruuz size veya çocuğunuza ağrı kesici ilaçlar önerecek ve ek talimatlar sağlayacaktır.

Çocuklara asla aspirin vermeyin. Aspirin , Reye Sendromu adı verilen hayatı tehdit eden bir duruma neden olabilir .

Kulak ağrıları yatmadan önce daha çok ağrır. Kulağın dışına sıcak bir kompres uygulamak da ağrıyı hafifletebilir. (Bu, bebekler için önerilmez.)

Kulak tüpleri (timpanostomi tüpleri)

Bazen kulak enfeksiyonları devam edebilir (kronik), sıklıkla tekrarlayabilir veya orta kulaktaki sıvı enfeksiyon temizlendikten sonra aylarca kalabilir (efüzyonlu orta kulak iltihabı). Çoğu çocuk 5 yaşına kadar kulak enfeksiyonu geçirir ve bazı çocuklar sık ​​sık kulak enfeksiyonu geçirir. Bir çocukta kulak enfeksiyonunun belirgin belirtileri arasında kulak içinde ağrı, kulakta dolgunluk hissi, boğuk işitme, ateş, mide bulantısı, kusma, ishal, ağlama, sinirlilik ve kulakların çekilmesi (özellikle çok küçük çocuklarda) yer alabilir. . Çocuğunuz sık sık kulak enfeksiyonu (altı ayda üç kulak enfeksiyonu veya yılda dört enfeksiyon), antibiyotiklerle düzelmeyen kulak enfeksiyonları veya kulak zarının arkasında sıvı birikmesi nedeniyle işitme kaybı yaşadıysa, aday olabilirsiniz. kulak tüpleri için. Kulak tüpleri anında rahatlama sağlayabilir ve bazen konuşma ve dil becerilerini geliştirmekte olan küçük çocuklar için önerilir. Ayakta tedavi edilen bu cerrahi işlem için kulak burun boğaz (KBB) uzmanına yönlendirilebilirsiniz. Kulak tüpünün yerleştirilmesi ile miringotomi . İşlem sırasında kulak zarındaki küçük bir kesiden (kesik) küçük metal veya plastik bir tüp sokulur. Tüp havanın orta kulağa girmesine izin verir ve sıvının boşalmasına izin verir. Prosedür çok kısadır – yaklaşık 10 dakika – ve bu prosedürde düşük bir komplikasyon oranı vardır. Bu tüp genellikle altı ila 12 ay arasında yerinde kalır. Genellikle kendi kendine düşer, ancak doktorunuz tarafından da çıkarılabilir. Kulak zarındaki delik tamamen iyileşip kapanana kadar dış kulağın kuru ve göl suyu gibi kirli sulardan arındırılmış olması gerekecektir.

Kulaklarınızda sıvı birikmesinin veya tekrarlayan veya devam eden kulak enfeksiyonlarının zararları nelerdir?

Çoğu kulak enfeksiyonu uzun vadeli sorunlara neden olmaz, ancak meydana geldiklerinde komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • İşitme kaybı: Hafif, geçici işitme kaybı (sesin boğuklaşması/bozulması) genellikle kulak enfeksiyonu sırasında ortaya çıkar. Devam eden enfeksiyonlar, tekrar tekrar ortaya çıkan enfeksiyonlar, sıvı birikmesi nedeniyle kulaktaki iç yapıların hasar görmesi daha belirgin işitme kaybına neden olabilir.
  • Gecikmiş konuşma ve dil gelişimi: Çocukların dili öğrenmek ve konuşmayı geliştirmek için duymaları gerekir. Herhangi bir süre için boğuk işitme veya işitme kaybı, gelişimi önemli ölçüde geciktirebilir veya engelleyebilir.
  • Kulak zarında yırtık: Orta kulaktaki sıvının uzun süreli varlığından kaynaklanan basınçtan kulak zarında bir yırtık gelişebilir. Kulak enfeksiyonu olan çocukların yaklaşık %5 ila %10’unda kulak zarında küçük bir yırtık oluşur. Eğer yırtık kendi kendine iyileşmezse ameliyat gerekebilir. Kulağınızda akıntı/akıntı varsa kulak kanalınıza herhangi bir şey sokmayın. Bunu yapmak, öğenin kulak zarına temas etmesiyle ilgili bir kaza olursa tehlikeli olabilir.
  • Enfeksiyonun yayılması: Kendi kendine geçmeyen, tedavi edilmeyen veya tedavi ile tam olarak düzelmeyen enfeksiyon kulak dışına yayılabilir. Enfeksiyon yakındaki mastoid kemiğe (kulağın arkasındaki kemik) zarar verebilir. Nadir durumlarda, enfeksiyon beyni ve omuriliği (beyin zarı) çevreleyen zarlara yayılabilir ve menenjite neden olabilir .

Kendimde ve çocuğumda kulak enfeksiyonlarını önlemek için ne yapabilirim?

Sizde veya çocuğunuzda kulak enfeksiyonu riskini azaltmanın bazı yolları şunlardır:

  • sigara içme. Araştırmalar, ikinci el sigara içmenin kulak enfeksiyonu olasılığını artırdığını göstermiştir. Evde veya arabada – özellikle çocuklar varken – veya gündüz bakım tesisinizde kimsenin sigara içmediğinden emin olun.
  • Alerjileri kontrol edin. Alerjik reaksiyonların neden olduğu iltihaplanma ve mukus, östaki borusunu tıkayabilir ve kulak enfeksiyonlarını daha olası hale getirebilir.
  • Soğuk algınlığını önleyin. Çocuğunuzun yaşamının ilk yılında soğuk algınlığına maruz kalmasını azaltın. Oyuncakları, yiyecekleri, bardakları veya kapları paylaşmayın. Ellerinizi sık sık yıkayın. Çoğu kulak enfeksiyonu soğuk algınlığı ile başlar. Mümkünse ilk yıl büyük gündüz bakımevlerinin kullanımını ertelemeye çalışın.
  • Bebeğinizi emzirin. Bebeğinizi ilk 6 ila 12 ay boyunca emzirin . Anne sütündeki antikorlar kulak enfeksiyonu oranını azaltır.
  • Biberonla bebeği dik açıyla besleyin. Biberonla besliyorsanız, bebeğinizi dik açıyla tutun (başı mideden yukarıda). Yatay konumda besleme, formülün ve diğer sıvıların östaki borularına geri akmasına neden olabilir. Bir bebeğin kendi biberonunu tutmasına izin vermek de sütün orta kulağa akmasına neden olabilir. Bebeğinizi 9 ila 12 aylıkken biberondan kesmek bu sorunu durdurmaya yardımcı olacaktır.
  • Ağızdan nefes alma veya horlama olup olmadığına dikkat edin. Sürekli horlama veya ağızdan nefes alma, büyük adenoidlerden kaynaklanabilir. Bunlar kulak enfeksiyonlarına katkıda bulunabilir. Bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene ve hatta geniz eti ameliyatı ( adenoidektomi ) gerekebilir.
  • aşı olun. 6 aylık ve daha büyük olanlar için yıllık grip aşısı (grip aşısı) dahil olmak üzere çocuğunuzun aşılarının güncel olduğundan emin olun . Doktorunuza pnömokok, menenjit ve diğer aşıları da sorun. Viral enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonları önlemek, kulak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.

Benim veya çocuğumun kulak enfeksiyonu varsa ne beklemeliyim?

Kulak enfeksiyonları çocuklarda sık görülür. Yetişkinler de alabilir. Çoğu kulak enfeksiyonu ciddi değildir. Doktorunuz, ağrı ve ateşi azaltmak için reçetesiz satılan ilaçlar önerecektir. Ağrı kesici, ilacı aldıktan birkaç saat sonra başlayabilir.

Doktorunuz bir antibiyotik reçete etmeden önce birkaç gün bekleyebilir. Birçok enfeksiyon, antibiyotiklere ihtiyaç duymadan kendi kendine geçer. Siz veya çocuğunuz bir antibiyotik alırsa, iki ila üç gün içinde iyileşme görmeye başlamalısınız.

Sizde veya çocuğunuzda devam eden veya sık sık enfeksiyonlar varsa veya sıvı orta kulakta kalıyorsa ve işitmeyi riske atıyorsa, östaki borusundan sıvının normalde olması gerektiği gibi akmasını sağlamak için kulak zarına cerrahi olarak kulak tüpleri yerleştirilebilir.

Herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, doktorunuzla iletişime geçmekten asla çekinmeyin.

Takip ziyareti için doktorunuza ne zaman dönmeliyim?

Doktorunuz, bir takip ziyareti için ne zaman geri dönmeniz gerektiğini size bildirecektir. Bu ziyarette, enfeksiyonun gittiğinden emin olmak için sizin veya çocuğunuzun kulak zarı incelenecektir. Doktorunuz ayrıca sizi veya çocuğunuzun işitmesini test etmek isteyebilir.

Özellikle enfeksiyon kulak zarında bir deliğe neden olmuşsa takip muayeneleri çok önemlidir.

Kulak enfeksiyonu hakkında doktoru ne zaman aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu hemen arayın:

  • Siz veya çocuğunuz sert bir boyun geliştirir.
  • Çocuğunuz halsiz davranıyor, çok hasta görünüyor ya da davranıyor ya da tüm çabalara rağmen ağlaması durmuyor.
  • Çocuğunuzun yürüyüşü sabit değil; fiziksel olarak çok zayıftır.
  • Sizin veya çocuğunuzun kulak ağrısı şiddetlidir.
  • Siz veya çocuğunuzun 40° C’nin (104° F) üzerinde ateşi var.
  • Çocuğunuzun yüzünde zayıflık belirtileri görülüyor (çarpık bir gülümseme arayın).
  • Kulaktan kanlı veya irin dolu bir sıvının aktığını görüyorsunuz.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu mesai saatleri içinde arayın:

  • Antibiyotiğe başladıktan 48 saat sonra ateş devam eder veya geri gelir.
  • Kulak ağrısı, antibiyotik aldıktan üç gün sonra iyileşmez.
  • Kulak ağrısı şiddetlidir.
  • Herhangi bir sorunuz veya endişeniz var.

Çocuklar neden yetişkinlerden çok daha fazla kulak enfeksiyonu kapar? Çocuğum her zaman kulak enfeksiyonu geçirir mi?

Çocukların şu nedenlerle kulak enfeksiyonu geçirme olasılığı yetişkinlerden daha fazladır:

  • Küçük çocuklarda östaki boruları daha kısa ve daha yataydır. Bu şekil, sıvının kulak zarının arkasında toplanmasını teşvik eder.
  • Vücudun enfeksiyonlarla savaşan sistemi içinde yer alan çocukların bağışıklık sistemi henüz gelişme aşamasındadır.
  • Çocuklarda adenoidler yetişkinlerde olduğundan nispeten daha büyüktür. Adenoidler, boğazın üzerinde, burnun arkasında ve östaki tüplerinin yakınında bulunan küçük doku yastıkçıklarıdır. Enfeksiyonla savaşmak için şiştikleri için, östaki borusundan boğaza normal kulak drenajını engelleyebilirler. Bu sıvı tıkanması orta kulak enfeksiyonuna yol açabilir.

Çoğu çocuk 8 yaşına kadar kulak enfeksiyonu geçirmeyi bırakır.

Kulak enfeksiyonu ile dışarı çıkarsam kulaklarımı kapatmam gerekir mi?

Hayır, dışarı çıkarken kulaklarınızı kapatmanıza gerek yok.

Kulak enfeksiyonum varsa yüzebilir miyim?

Kulak zarınızda yırtık (delinme) veya kulağınızdan akıntı gelmediği sürece yüzmenizde sakınca yoktur.

Kulak enfeksiyonum varsa uçakla seyahat edebilir veya yüksek irtifada bulunabilir miyim?

Uçarken kalkış ve iniş sırasında geçici ağrı mümkün olsa da, uçak yolculuğu veya dağlara yolculuk güvenlidir. Sıvı yutmak, iniş sırasında sakız çiğnemek veya çocuğa emzik emdirmek uçak yolculuğu sırasında rahatsızlığı gidermeye yardımcı olacaktır.

Kulak enfeksiyonları bulaşıcı mıdır?

Hayır, kulak enfeksiyonları bulaşıcı değildir.

Çocuğum normal günlük aktivitelerine ne zaman dönebilir?

Ateş düşer düşmez çocuklar okula veya kreşe dönebilir.

Kulak ağrısının diğer nedenleri nelerdir?

Kulak ağrısının diğer nedenleri şunlardır:

  • Boğaz ağrısı.
  • Bebekte dişler çıkıyor.
  • Kulak kanalının astarının enfeksiyonu. Buna “ yüzücü kulağı ” da denir .
  • Alerjiler ve soğuk algınlığı nedeniyle orta kulakta oluşan basınç.

Kulak enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Kulak enfeksiyonlarının tedavisi yaşa, enfeksiyonun ciddiyetine, enfeksiyonun doğasına (enfeksiyonun ilk kez enfeksiyon, devam eden enfeksiyon veya tekrarlayan enfeksiyon) ve sıvının orta kulakta uzun süre kalıp kalmadığına bağlıdır.

Doktorunuz, sizin veya çocuğunuzun ağrısını ve ateşini hafifletmek için ilaçlar önerecektir. Kulak enfeksiyonu hafifse, çocuğun yaşına bağlı olarak doktorunuz bir antibiyotik reçete etmeden önce enfeksiyonun kendi kendine geçip geçmediğini görmek için birkaç gün beklemeyi seçebilir.

Antibiyotikler

Kulak enfeksiyonunun nedeninin bakteriler olduğu düşünülürse antibiyotikler reçete edilebilir. Doktorunuz, çocuk büyüdüğünde hafif bir enfeksiyonun kendi kendine düzelip düzelmediğini görmek için antibiyotik yazmadan önce üç güne kadar beklemek isteyebilir. Sizin veya çocuğunuzun kulak enfeksiyonu şiddetli ise, hemen antibiyotik başlanabilir.

Doktorunuz bir antibiyotik reçete ederse, tam olarak talimat verildiği gibi alın. Siz veya çocuğunuz tedaviye başladıktan birkaç gün sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Kendinizi daha iyi hissetseniz ve ağrınız geçtiğinde bile, size durmanız söylenene kadar ilacı almayı bırakmayın. Tüm ilaçları almazsanız enfeksiyon geri gelebilir. Çocuğunuz için reçete edilen antibiyotik sıvı ise, doğru miktarı verdiğinizden emin olmak için sıvı ilaçlar için tasarlanmış bir ölçü kaşığı kullandığınızdan emin olun.

Şiddetli bir enfeksiyon veya devam eden bir enfeksiyon (kronik süpüratif orta kulak iltihabı) nedeniyle kulak zarınızda oluşan delik veya yırtık, antibiyotik kulak damlalarıyla ve bazen sıvıları çıkarmak için bir emme cihazı kullanılarak tedavi edilir. Doktorunuz size ne yapmanız gerektiği konusunda özel talimatlar verecektir.

Ağrı kesici ilaçlar